Evropský turnaj ve městě LUND - Švédsko

10.01.2013 22:20

Malé házenkářky na velké házené ve velkém světě.

Poslední týden v roce 2012 odjely házenkářky na krásný mládežnický turnaj do Švédska „ Lundaspelen“  do města Lund . Od roku 1978 se v tomto městě setkává mezi vánočními a novoročními svátky přes  tisíc mladých házenkářů , přes pět set sportovních klubů a spousta národů z celého světa.                         

Tato akce se začala chystat už na jaře , kdy se domluvili čtyři kluby z Jihomoravského kraje Brno , Ivančice , Velké Meziříčí a Veselí nad Moravou na společné výpravě . Základ bylo zajistit peníze především na dopravu , která je největší položkou akce . Ubytování , stravu a pojištění hradili rodiče. Tímto chceme poděkovat městu Veselí nad Moravou , které akci podpořilo z grantu pro reprezentaci města v zahraničí. Díky podpoře nejen města Veselí n. Moravou , ale i Jihomoravského kraje odjelo na turnaj 47 osob (hráčky , trenéři  , dva rozhodčí a vedoucí družstev z řad rodičů ).

Hráčky byly rozděleny podle věku na starší žačky a  mladší žačky r. 2000  a 2001. V každé kategorii bylo na 40 účastníků rozdělených do osmi základních skupin . První dva dny se všichni v základní skupině umístili na prvním místě . Třetí den se hrály dva zápasy o postup do finále vyřazovacím způsobem.  V každé kategorii to bylo vždy napínavé do poslední minuty utkání . Rodiče z domova mohli každý zápas sledovat přes internet a to buď přímým přenosem  , nebo jen statisticky počty branek a kdo branku vstřelil. Všichni první postupový zápas vyhráli , ale druhý  bohužel  všichni prohráli velmi těsně o branku . Takže do finálového utkání o zlatou medaili se z naší výpravy nikdo neprobojoval a všechny týmy se umístily těsně pod vytouženým vrcholem . Přesto všechny hráčky předvedly vynikající herní výkony . Všechny se vždy vzájemně při hře povzbuzovaly a nebylo vůbec poznat , že každý tým byl poskládán z několika klubů. V podstatě si hráčky vyzkoušely , jak se hraje v  „reprezentaci“ .

Přesto si především hráčky přivezly plno zážitků nejen ze hry , ale i z překrásných sportovních hal , z doprovodného programu turnaje . Zažily úchvatný zahajovací ceremoniál , kdy  všem byly pořadateli představeny pod státní vlajkou za bouřlivého potlesku všech účastníků v obrovské sportovní hale v Lundu. Dalším nezapomenutelným zážitkem byla šesti hodinová plavba  na trajektu , kdy nám přálo i počasí , takže jsme mohli trávit dost času přímo na palubě s krásným výhledem na moře , vzdáleným  pobřeží Dánska a přibližující se pevninou Švédska.

Všem našim hráčkám z Veselí nad Moravou děkujeme za vzornou reprezentaci nejen klubu , ale i našeho města a doufáme , že se v budoucnu opět podaří další takový pěkný sportovní zájezd pro naše mladé sportovce.